Kosova Üniversitesi Olanakları

Kosova’da Beslenme

Kosova’da Gıda Fiyatları Ucuzluğu

Kosova’da Beslenme ; Kamuoyunu ilgilendiren konular tartışılırken medya kamuoyunu bilgilendirmede önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin, gıda fiyatlarını veya genel olarak ekonomiyi tartışırken, gerçeklerin doğru bir şekilde temsil edilmesi önemlidir. Ekonomi konusunda Kosova’da gıda fiyatları Kosova’da yaşayan veya çalışan herkesi etkileyebilecek bir konudur. Kosova’da birçok insan yiyecek bulmakta zorlanıyor ve yüksek fiyatlar sağlık sorunlarına ve hatta ölüme yol açabiliyor. Kosova’da gıda fiyatlarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak için bu genel bakış, Kosova’daki gıda fiyatlarının tarihi ve fiyatların düşmesine neden olan son gelişmeler hakkında bilgi sağlar.

Kosova’nın yeni Yugoslavya ulusunun bir parçası olduğu 1950’de , hükümet tüm tarımsal ürünler üzerinde bir tekel kurdu. Bu kolektivizasyon, et, balık, süt ürünleri, meyve ve sebzeler de dahil olmak üzere birçok ürünün fiyatlarının yükselmesine ve kıtlığına yol açtı. Bu kıtlıkla mücadele etmek için hükümet bazı ürünlere suni bir düşük fiyat uyguladı ve bunları şişirilmiş bir fiyattan sattı. Hükümet bu uygulamaları kamuoyunun gıda politikalarının gözden geçirilmesine yol açana kadar yıllarca sürdürdü. Bu deneyimden hükümetler, kamuoyunu dinlemeleri ve politikalarını buna göre değiştirmeleri gerektiğini öğrendiler.

1980’lerde ve 1990’larda, Kosova, Sosyalist diktatörlüğünün sona ermesinin ardından ciddi bir ekonomik kriz yaşadı. Bu çalkantı, ekonominin birincil gelir kaynağı olan dünya pazarında satılmak üzere üretilen malları olumsuz etkiledi. Bu emtia satışları, Yugoslavya’nın ihracat gelirlerinin neredeyse tamamını oluşturuyordu. Düşen ihracat kazançlarının bir sonucu olarak, denizaşırı alıcılardan gelen ödenmemiş faturalardan 300 milyon doların üzerinde borç tahakkuk etti. Şu anda, bazı uzmanlar enflasyonun yüzde 100’e ulaştığını tahmin ediyor – ki bu son derece yüksek fiyat artışı seviyeleri. Bu yükselen fiyatlarla mücadele etmek için hükümetler, tedarik hatlarını istikrara kavuşturmanın bir yolu olarak ithalata kontroller uygular.

Ekonominin istikrar kazanmaya başladığı 1990’ların sonundan itibaren gıda fiyatları düşmüş ve gıda kalitesi yükselmiştir. 2011’de, ortalama bir vatandaş için aylık ortalama gıda maliyeti, ekonomik gerileme başlamadan önce 2008’de 143 dolar iken, bu rakam 93 dolardı. Gıda fiyatları hala 10 yıl öncesine göre daha yüksek olsa da, düşük fiyatlar vatandaşlar için koşulların iyileştiğini gösteriyor. Kalitedeki bu artış, şimdiki yiyeceklerle 5 yıl önceki yiyecekleri karşılaştırırken de belirgindir; Çoğu gıda 5 yıl öncesine göre hala daha pahalıyken, birçok gıda şimdi hem o zamandan daha ucuz hem de daha kaliteli.

2008’den bu yana Kosova gıda fiyatlarının geldiği nokta göz önüne alındığında, önlerinde daha çok iş olduğu açıktır. Düşük gıda fiyatları tüketiciler için iyi haber olsa da, artan ihracat gelirleri ülkenin ekonomik durumunu daha da iyileştirmeye yardımcı olacak. Gıda fiyatları, neredeyse hiç kimsenin iyi beslenmeyi karşılayamayacağı zamandan çok uzaklara geldi; bununla birlikte, tüm Kosova vatandaşları için yaşam koşullarının iyileştirilmesi, gelecekteki başarı geliştirme hedefleri için çok önemli olmaya devam etmektedir.

Fiyatların halkın yaşam kalitesi üzerinde muazzam bir etkisi vardır. Genel olarak yüksek gıda fiyatları ekonomik gelişme düzeyini düşürürken, düşük gıda fiyatları bu düzeyi yükseltmektedir. Bu nedenle enflasyonun düşürülmesi ve arzın artırılması, genel olarak halkın yaşam kalitesinin iyileştirilmesine doğrudan etki edecektir. Bu durumda Kosova’da düşen enflasyon ve artan gıda üretimi ülke ekonomisine olumlu etki yapacaktır.

Kosova’daki tüketici gıda fiyatları Balkanlar’daki en yüksek fiyatlardan bazıları. Referans olarak, Priştine’de satılan bir kutu ton balığı yaklaşık 2,99 dolar, bir kilo beyaz pirinç ise 1,40 dolar civarında. Bu büyük ölçüde Kosova’nın uluslararası gıda pazarlarına yakınlığından ve AB üyelik adayı statüsünden kaynaklanıyor. Yüksek gıda fiyatlarıyla mücadele etmek için Kosova’da birçok insan lahana ve domates gibi evde yetiştirilen ürünlere yöneliyor. Yüksek fiyatlar aynı zamanda insanları dışarıda yemek yemekten caydırıyor ve bu da ekonomiyi daha da olumsuz etkiliyor.

Kosova’nın Sırp merkezli hükümeti, bölgedeki gıda fiyatlarını yapay olarak şişirmekle suçlandı. Bunun nedeni, Sırbistan’ın AB üyelik adayı olması ve kıta ile doğrudan bir pazara sahip olmasıdır. Bu pazarlanabilirlik, Sırbistan’a bölgedeki yüksek gıda fiyatları üzerinde avantaj sağlıyor; malları için daha düşük fiyatlar talep edebilir ve farkı Avrupa’ya aktarabilirler. Bu sayede hem hükümetler hem de tüketiciler daha düşük gıda fiyatlarından yararlanmaktadır. Bu uygulamayla mücadele etmek için hem hükümetler hem de tüketiciler malları daha ucuz fiyatlarla satın almanın alternatif yollarını aramalıdır.

Kosova’daki birçok çiftçi ve tedarikçi, tüketicilerle olan düşük ticaret hacmi nedeniyle birçok zorlukla karşı karşıyadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri, insanların yalnızca yerel yiyecekleri yemeleri, en fazla ürünün kasabalardan köylere sevk edilmesi gerektiğinde yemesidir. Ek olarak, büyük şehirlere giden tüm yollar şu anda Sırp sınır kontrolleri tarafından kapatılarak malların şehir merkezlerine ulaşması engelleniyor. Bir ulaşım ablukası, malların şehir merkezlerine ulaşmasına ve insanların daha önce görmedikleri yeni yiyeceklere erişmesine izin verecek. Düşük ticaret hacmi, tedarikçilerin makul karlar elde etmelerini de engeller; çoğu mal, yüksek nakliye maliyetleri nedeniyle son derece düşük toptan fiyatlarla satılmaktadır. Sınır kontrolleri kaldırılsa ve şehir merkezleri ile köyler arasında yollar açılsa tüm bu sorunlar çözülecekti.

Hem tüketiciler hem de tedarikçiler daha ucuza mal almanın yollarını aramalı. Şu anda aşırı yüksek gıda fiyatları, insanları çok lezzetli veya besleyici olmayan yerel gıdalar dışında herhangi bir şey satın almaktan caydırıyor. Ayrıca, şehirlere giden yolların kapanması ve köyler ile şehir merkezleri arasındaki sınır kontrollerinin engellenmesi nedeniyle düşük gıda fiyatlarından kimse kâr edemez. Her iki durum da çözülürse, hem perakendeciler hem de çiftçiler daha düşük gıda fiyatlarından kar elde edeceklerdi.

Adres: Katip Mustafa Çelebi mahallesi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5 Taksim/İstanbul

Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız

Puanla
[Total: 0 Average: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!