Kosova’da Türkçe Üniversite

Kosova’da Ulaşım

Kosova’da Ulaşım

Priştine:Uluslararası Havaalanı Priştine arasındaki mesafe 18 km Priştine’nin Güneyinde bulunan Slatına’dan 3km uzaklıkta olup, diğer şehirleren yaklaşık uzaklığı 80 km. Havaalanında Priştine merkeze doğru giden otobüsler yaklaşık 30 dakika sürmektedir.

Üsküp: Üsküp’e Priştine’den gitmek isteyenler Priştine Prizren yolu üzerinde Priştinenin solunda kalan Ferzovik şehri üzerinde yolu takip ederek uzun ve düz bir yolu takip edip ve trafik işaretleri yönüyle Üsküpe varılmaktadır. Priştine’ den Üsküp’e yaklaşık 2 saatte varılmaktadır.

İpek : İpek’ ten Havaalanına gitmek için İpek Priştine anayolu kullanmalısınız. İpek Priştine yolu üzerinde Havaalanın tabelası işaretlerini gördüğünüzde sağa doğru yönleneceksiniz.Ordanda trafik işaretlerini takip ederek varabilirsiniz.

Mitrovica: Mitrovica’dan havaalanına gitmek için Priştine Mitrovica anayolunu kullanmalısınız. Priştine’ye varıldığında Priştine İpek yolunu taki ederek yolun sol tarfında havaalanın tabelasını görüp solad doğru yönlenerek trafik işaretlerini takip ederek Havaalanına varabilirsiniz.

Prizren: Prizrenden Havaalanına Gitmek için iki seçenek vardır. İlk olarak Priştine prizren ana yolunu kullanarak yol üzerinde Komoran işaretini gördüğünüzde sola doğru yönelere İpek Priştine ana yoluna doğru ulaşacaksınız ordanda havaalanın tabelasını görüp sola doğru girerek trafik işaretleri yönü doğrultusunda Havaalanına ulaşacaksınız.

Taksi: Hava alanından Priştineye Taksi ile gitmek isteyenler PIA ve JSC taksiler bulunmaktadir. 24 saat hizmet sunulmaktadır. Havaalanı Priştine’ ye yaklaşık 25 euro civarında götürmektedirler. Şehirlerde taksiler taksi metre ile çalışmaktadır.

Otobüs: Havaalanıdan Priştineye otobüs kullanılarakta gidilebilir. Havaalanından her iki saatte bir otobüs kalkmaktadır. 24 saat hizmet vermektedirler. Otobüsler Priştene şehrin Otogarına, Grand Hotele ve merkeze doğru gitmektedir.

 

Kosova’da Ulaşım Avantajları

Kosova’daki ulaşım durumunu anlamak için Sırbistan’dan bağımsızlığına yol açan ihtilafın tarihini anlamak gerekiyor. 1998-1999’daki savaş sırasında Priştine şehri ağır bir şekilde bombalandı. Birçok araç hasar gördü ve sürücüler hiçbir yere gidemedi. Savaştan sonra birçok yol enkaz ve çukurlar nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Ayrıca, çoğu vatandaş ülke çapında seyahat etmek için kendi araçlarını kullandı. Bu durum, yollar yavaş yavaş yeniden araçlara uygun hale gelmesine rağmen devam ediyor.

Birçok vatandaş ülke çapında seyahat etmek için kendi araçlarını kullanıyor. Bunun en büyük avantajı, vatandaşların ülke genelinde kolayca mal taşıması ve iletişim kurabilmesidir. Dezavantajları, sürüş araçlarının neden olduğu gürültü ve hava kirliliğini içerir. Buna ek olarak, Kosova’da araba kullanmak katı ehliyet gerektirir. Bu, araba kullanmayı her yaştan vatandaş için bir hak olmaktan çıkarıp bir ayrıcalık haline getiriyor; bu nedenle, tüm vatandaşlar istedikleri zaman araba kullanamazlar.

Halk otobüsleri ve trenler çoğu kasaba ve şehri birbirine bağlar, ancak tüm kırsal alanları değil. Ancak Mitrovica ve Prizren gibi büyük şehirleri birbirine veya Priştine’ye bağlayan tren hatları yok. Bazı trenler pazar günleri çalışır, böylece vatandaşlar hafta sonları şehirlerinin dışına çok fazla sorun yaşamadan seyahat edebilirler. Ayrıca, Avrupa’nın diğer bölgelerine kıyasla toplu taşımada dakiklik oranı yüksektir.

Kosovalılar, araç kullanmadan önce Motorlu Araçlar Dairesi’nden (DMV) ehliyet başvurusunda bulunmalıdır. DMV yönetmeliğine göre, başvuru sahiplerinin ehliyet başvurusunda bulunmadan önce en az 18 yaşında olması, en az iki yıllık ehliyet sahibi olması ve üç yıllık temiz bir sicile sahip olması gerekmektedir. Onaylanırsa, başvuru sahipleri DMV’den, niteliklerine göre yalnızca belirli araç türlerini kullanmalarına izin veren resmi bir lisans alırlar. Ayrıca, Kosova’da trafik kazalarının yüksek oranda olması nedeniyle tüm vatandaşlar istedikleri zaman araba kullanamamaktadır.

CIA World Factbook ve diğer kaynaklar tarafından sağlanan bilgilere göre, Kosova’daki yol koşulları vatandaşlar olarak giderek iyileşmektedir. kendi araçlarını daha sık kullanırlar. Bununla birlikte, barikatlar ve diğer tehlikeler hala birçok insanı bunları düzenli olarak kullanmaktan caydırmaktadır. Ayrıca, katı yasalar ve sürücüler için güvenlik standartları nedeniyle tüm vatandaşların ulaşıma erişimi yoktur. Barikatlar kaldırılana ve DMV kuralları daha esnek hale gelene kadar, sürüş esas olarak ayak işlerini yapan veya kasaba veya şehirlerinin dışına seyahat edenler tarafından kullanılacaktır.

Kosova’nın başkenti Priştine’dir ve aynı zamanda ülkenin en kalabalık şehridir. 2008’de Priştine Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yaptı. Aynı zamanda Avrupa Birliği ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) gibi birçok uluslararası kuruluşa da ev sahipliği yapmaktadır. Söylemeye gerek yok, Kosova’da seyahat etmek, ülkeyi tanıyanlar için hızla popüler bir eğlence haline geliyor.

Kosova’daki çoğu insan, araba veya motosikletten daha rahat oldukları için otobüsleri kullanıyor. Priştine toplu taşıma için önemli bir merkezdir ve her gün birden fazla otobüs hattına ev sahipliği yapan iki otobüs terminaline sahiptir. Yolcular istedikleri zaman onları arayabildikleri ve belirli bir ücret karşılığında otobüste istedikleri yere gidebildikleri için şoförler güzergahlarına taksi diyorlar. Otobüs şoförleri de sendikalıdır ve iyi maaş alırlar, bu nedenle genellikle cana yakın ve yardımseverdirler. Ayrıca, benzin veya dizel yakıttan çok daha temiz olduğu için tüm otobüsler dizelle çalışır.

Kosovalılar’ın otobüsleri kullanarak mal taşıma konusunda benzersiz bir yolu vardır. Dağlık arazi nedeniyle, yolların çoğu sadece iki şeritli ve saatte 25 km’lik bir sınır var. Bunun üstesinden gelmek için sürücüler, saatte 60 km’ye kadar seyahat edebilen Karibs adlı büyük kamyonları kullanıyor. Ayrıca ağır ağırlıkları ve büyük lastikleri nedeniyle çok daha dengelidirler. Ne yazık ki bu araçlar sadece mal ve malzeme taşımak için kullanılıyor; yolcu taşımacılığı helikopterler veya uçaklarla yapılır.

Savaşın sona erdiği 1999’dan bu yana Kosova’da seyahat etmek çok popüler hale geldi. 17 yıllık şiddetten sonra, birçok kişi Kosova’nın her yerinde eskiden yasak olan yerleri keşfetmeye başladı. Popüler yerler arasında, savaş sırasında binlerce Arnavut’un öldürüldüğü Üsküdar Gölü, Bistrik, Pejë Ortodoks Manastırı ve Yakova Ovası sayılabilir. Bu siteleri keşfetmek, gezginlere Sırplar ve Arnavutlar arasında barış içinde bir arada yaşamadan önce hayatın nasıl olduğu hakkında daha iyi bir fikir verir.

Kosova ulaşımı, uygun rotaları ve yetenekli şoförleri sayesinde hızla ülkenin popüler hobilerinden biri haline geliyor. Yolcular, büyük kasaba ve şehirlerin yakınında bulunan otobüs merkezleri sayesinde Kosova’nın birçok yerine kolayca ulaşabilirler. Yollar arabalar için çok tehlikeli olduğunda, mallar bile helikopterler veya uçaklarla hızlı bir şekilde taşınır. Umarız bu, Kosova’nın fantastik kültürü hakkında farkındalığı artırır, çünkü bu günlerde daha fazla insan ülkenin cazibesini somut yollarla keşfeder!

Adres: Katip Mustafa Çelebi mahallesi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5 Taksim/İstanbul

Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız

Puanla
[Total: 1 Average: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!