Kosova’da Üniversite Fiyatları

Kosova’da Yaşam

Kosova’da Yaşam

Kosova, genç nüfusu ile son derece renkli bir sosyal yaşama sahiptir. Gündüz alışveriş yapabileceğiniz, cafelerinde neşeli dakikalar geçirebileceğiniz bu muhteşem şehir gece hayatı ile de son derece dikkat çekmektedir. Özellikle üniversite eğitim alan gençlerin bu harika yaşam şartlarından yararlanarak sosyal bir çevre edinmesinin sağlanması noktasında son derece güzel bir yere sahiptir. Kosova’da genç nüfusun fazla olmasının kaynağı özel üniversitelerin sayısının her geçen gün artmasıdır. Priştine üniversitesinin 20.000’i aşkın öğrencisi bulunmaktadır. Dünyanın her yerinden gelen bu öğrencilerin Kosova’ya hem maddi hem de manevi açıdan önemli katkıları olmaktadır. Kosova’da özel üniversitelerin yaygınlaşması ile ülke sosyo-kültürel açıdan sürekli değişime uğramaktadır.

Kosova Kültürel ve Sosyal Alanlar

Kosova tarihi ve kültürel dokusu ile de son derece büyük öneme sahiptir. Avrupa birliği sürecinde son derece hızlı bir toparlanma yaşamış, tarihinde ki kötü izleri silmiş, yaraları onarmıştır. İşsizlik her geçen gün azalmaktadır. Osmanlı mimarisi eserlerinin yer aldığı Kosova, özellikle Türk öğrenciler için oldukça elverişli bir ortama sahiptir. Türk öğrenciler kendilerini Kosova’da yabancı hissetmemektedirler. Kosova, camileriyle, evleriyle, kültürüyle bizlere oldukça yakın özelliklere sahiptir.

Kosova’da resmi dil Arnavutça’dır. Ancak Türklerin de çoğunlukta yer alması sebebiyle Türkçe’de yaygın olarak kullanılmaktadır.  Bu sebeple burada eğitim alan öğrenciler çok fazla yabancılık çekmezler. Sıcakkanlı ve misafirperver Kosova halkı Türk insanına son derece büyük bir sevgiyle yaklaşmaktadırlar. Kosova sıcaklığı ile tanışan üniversiteliler burayı benimsemekte ve herhangi bir yabancılık çekmemektedirler

 

Kosova’da Yaşam ve  Avantajları

Kosova, güney Balkanlar’da karayla çevrili bir ülkedir. Aynı zamanda Sırbistan’ın bir parçası ve ağırlıklı olarak Müslüman bir nüfusa sahip. Ancak, nüfusun yaklaşık yüzde 99’u etnik Arnavut’tur. BM, Yugoslav Savaşlarından kaçan 511.000 Kosovalı mülteci için bir ev oluşturmak için 1999 yılında korunan bir alan kurdu. O zamandan beri Kosova, uluslararası bir barış ve yeniden yapılanma sembolü haline geldi.

2008 yılında bağımsızlığını kazandığı için ülke genç ve canlı. Çoğu insan kentsel alanlarda yaşasa da, kentsel alanların çoğu hala yapım aşamasındadır. Bu düşük gelişmişlik düzeyi, gelecek için iyimser bir atmosfer yaratmaktadır. Şehirler büyüdükçe ve endüstriler geliştikçe, Kosova’nın ekonomisi de gelişecektir. Ayrıca, bu, tarım ve yeşil alanlar için daha fazla araziyi serbest bırakacaktır. Bu avantajlar kombinasyonu Kosova’yı yaşamak için ideal bir yer haline getiriyor.

Kosova’nın doğal kaynakları, onu yaşamak için ideal bir yer haline getiriyor. Balkan Dağları’nın kenarında yer alır ve yıl boyunca bol güneş ışığı alan ılıman bir iklime sahiptir. Dağlar, yazın sıcağından ve kışın kardan serinlik sağlar. Şimdi bile Kosova’da birçok insan topraktan geçiniyor. Bahçe yamalarında kendi meyve ve sebzelerini yetiştirirler ve hayvanların mülklerinde serbestçe dolaşmasına izin verirler. Bu şekilde, hem fiziksel hem de duygusal olarak hayvanların da sağlıklı kalmasını sağlarken yiyeceklerini kazanabilir ve sağlıklı tutabilirler.

Birçok kültürel varlık, Yugoslavya’nın hala bir ulus olduğu zamanlardan kalmadır. 13. yüzyıla kadar uzanan zaječar müziği adı verilen şarkı söyleme geleneği vardır. Bugün bile, zajecar müziği hem Sırbistan’da hem de Kosova’da popülerliğini koruyor. Ek olarak, Kosova’da yerel sanatçıların eserlerini halka sundukları birkaç tiyatro bulunmaktadır. Popüler gösteriler arasında antik Yunan mitolojisi veya 20. yüzyıl Birinci Dünya Savaşı sırasında geçen tarihi dramalar hakkında oyunlar yer alır. Bu gösteriler popüler olmasına rağmen, her yapım için çok az sayıda bilet bulunmaktadır. Açıkçası, Kosova’nın hem genç hem de yaşlı nüfusu arasında bu kültürel varlıklar için bir takdir var.

Kentsel bir bölgede yaşamak yanlış değil; bu da herkes için doğru değil. Birçok Kosovalı, atalarının kendilerinden önce yüzyıllardır sahip olduğu gibi topraktan geçiniyor. Kendi yiyeceklerini yamalar halinde yetiştirirler ve hayvanların mülklerinde vahşice koşmalarına izin verirler. Sonuç olarak, Kosova genç ama zaten olgun bir ülkedir – dünya kendisinin de hazır olduğunu kabul ettiği sürece!

Avrupa Birliği (AB) 1992’de eski Yugoslav ülkeleri için İstikrar ve Ortaklık Sürecini (SAP) başlattığında, Kosova zaten bir BM yönetimi altındaydı. Eyalet, Balkan Savaşları sırasında Almanya ve Avusturya’nın işgal edip bölüştüğü 1912’den beri Sırp yönetimi altındaydı. 1913’te Sırbistan, Arnavut çoğunluğunun bunu yapmaya karar vermesi halinde topraklarının bir parçası olacağı şartıyla Kosova’nın kontrolünü ele geçirdi. Arnavutlar daha sonra Yugoslavya’nın bir parçası olmak için oy kullandılar, ancak Sırbistan topraklarının bir parçası olmalarına karşı çıktı. İki taraf anlaşamayınca, Yugoslavya ABD ile yaptığı gizli bir anlaşmayla Arnavutların çoğunlukta olduğu bölgeyi Arnavutluk’a verdi ve ardından Kosova’yı işgal ve ilhak etmeye başladı. Bazı Kosovalı Arnavutlar bunu Sırplar tarafından barışçıl bir halka karşı bir etnik temizlik eylemi olarak görmekte ve uluslararası toplum tarafından bu şekilde tanınmasını istemektedir.

Tarihsel olarak Kosova, güçlü bir dini kimliğe sahip çok ırklı bir bölge olmuştur. Göç eden toplulukların getirdiği farklı kültürlere uzun süre maruz kalması nedeniyle kültür, gelenek ve tarih açısından zengindir. Örneğin 13. yüzyılda Türk göçebeler Kosova’ya Priştine şehri yakınlarında yerleşmişlerdir. Onları 14. yüzyılda Makedonya’dan Aroman ve Rum Ortodoks yerleşimciler izledi. Buna ek olarak, İslam, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1479’da Arnavutluk ve Yunanistan’ın bazı bölgelerini fethetmesinden sonra yayıldı. Bugün eyaletin ana dini İslam’dır, ancak çoğu insan aynı zamanda Sırp Ortodoksluğu ve İslam’ın Bektaşi bir çeşidini de uygular.

Ramazan ayında geleneksel davul çalan Kosovalı çocuklar

-Bugün, Kosova’daki çoğu insan kentsel alanlarda yaşıyor çünkü tarım arazileri artık gaip toprak sahiplerine ait veya devlete ait sanayi bölgeleri. Bu faktörler, yıllar önce şehirlerde iş aramak için kırsal alanları terk eden genç yetişkinler arasında yüksek işsizlik oranlarına katkıda bulunuyor. Kosova, Güneydoğu Avrupa’da kişi başına düşen en yüksek GSYİH’lardan birine sahip olsa da, hükümetin istikrarsızlığı ve yolsuzluk nedeniyle yatırımcıların burada iş yapmaktan kaçınması nedeniyle ekonomisi hala sıkıntılı. Ayrıca, birçok Kosovalı Arnavut yüksek derecelere sahip olmasına rağmen, kötü ekonomik koşullar ve komşu ülkeler tarafından uygulanan sınır kontrolleri nedeniyle Avrupa’nın başka yerlerinde olduğu gibi çok sayıda göç etmiyorlar.

Kosova bugün kentleşmiş bir toplum olduğundan, birçok insan iş bulmak için kırsal alanlardan göç etmek; bu bazı bölgelerde nüfus azalmasına neden oldu. Ayrıca, etnik gerilimler ekonomik büyümeyi engellemiştir, çünkü birçok insan ağırlıklı olarak Arnavutların yaşadığı bir bölgede Arnavut olmakla, diğer yandan yaşadıkları yerde Sırp olmakla marjinalleşmiş hissediyor. Etnik Arnavutlar bugün Kosova nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ını oluştursalar da, yüzyıllar önce Osmanlı İmparatorluğu tarafından ilhak edilmeden önce bir zamanlar yüzde 90 Slav idiler. Sonuç olarak, birçok Kosovalı Arnavut, Sırp mirası ve Arnavut kültürel kimliği arasında bölünmüş hissediyor. Etnik Arnavutlar bugün Kosova nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ını oluştursalar da, yüzyıllar önce Osmanlı İmparatorluğu tarafından ilhak edilmeden önce bir zamanlar yüzde 90 Slav idiler. Sonuç olarak, birçok Kosovalı Arnavut, Sırp mirası ile Arnavut kültürel kimliği arasında sıkışıp kalmış hissediyor.

Kosova, tarihi boyunca eşsiz coğrafyası nedeniyle farklı yönetim altında olmasına rağmen, tarihi boyunca kendine özgü kültürünü korumayı başardı. üç büyük dinin kesiştiği noktada yer alır. Bu zengin tarih nedeniyle, birçok insan Kosova’nın bir an önce AB içinde bağımsız bir devlet olmasını, böylece Rusya’nın kendi üzerinde etkisi olduğu gibi dış etkiler olmaksızın özgür seçimler yapabilmelerini destekliyor.

Adres: Katip Mustafa Çelebi mahallesi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5  Taksim/İstanbul

Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız

Puanla
[Total: 0 Average: 0]

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram  ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!