Kosova Eğitim Danışmanlığı

Priştina Şehri

Priştina Şehri Hakkında Mutlaka Bilmelisiniz

Priştina Şehri ; Priştine, Kosova eyaletinin başkentidir. Aynı zamanda kentin Yunanca adından dolayı Kosovska Mitrovica olarak da anılır. Priştine, adını Yunanca ‘kırmızı’ kelimesinden alır. Bu, şehri inşa etmek için kullanılan kırmızı tuğlaları ifade eder. Arnavutça’da Priştine’nin adı ‘Yunanistan’dan’ anlamına gelen Priştine’dir. Şehir, Arnavutlar, Sırplar ve Yunanlıların yanı sıra komşu ülkelerden gelen diğer azınlık gruplarından oluşan karma bir nüfusa sahiptir. 2018 itibariyle Priştine’nin nüfusu 850.000 civarındadır.

Priştine, 1946 yılında eski bir köyün arazisinde ciddi bir şekilde kuruldu. Şehir hızla bölgede hükümet ve ticaret merkezi haline geldi. Priştine Üniversitesi ve diğer birçok yüksek öğrenim kurumuna ev sahipliği yapmaktadır. Priştine aynı zamanda önemli bir ulaşım merkezidir; Uluslararası bir havaalanına ve onu Avrupa’nın diğer bölgelerine bağlayan bir limana ev sahipliği yapıyor. Sonuç olarak, birçok yabancı iş adamı Priştine’de yaşamayı tercih ediyor. Ek olarak, birçok devlet kurumu merkezi konumu ve kolaylıkları nedeniyle Priştine’de yerleşmeyi tercih ediyor.

Priştine’nin en ünlü simge yapılarından biri Partenon binasıdır. Bu neoklasik saray 1716 yılında inşa edilmiş ve iki yüz yıl boyunca Osmanlı yönetiminin koltuğu olarak hizmet vermiştir. Daha sonra, 20. yüzyılda Arnavut kontrolüne geri dönmeden önce kısa bir süre Avrupa yönetiminin merkezi oldu. Bugün, Sırbistan’ın yarı özerk bir parçası olan Kosova cumhurbaşkanının koltuğu olarak hizmet veriyor ve devlet dairelerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmakta ve hem ulusal hem de uluslararası müzisyen ve sanatçılar için bir mekan olarak hizmet vermektedir.

Priştine’nin kültürel ortamında birçok müze, tiyatro ve kütüphane bulunmaktadır. Böyle bir müze, Kosova Folklor ve Eserler Müzesi veya sadece ‘Müze’dir. Bu müze Balkan kültürünü koruyor ve her yıl çok sayıda sanat sergisine ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda, Leonardo Da Vinci’nin Leonardo’nun çocukken ziyaret ettiği zamanların ikonları da dahil olmak üzere, Arnavutluk’un tarih öncesi döneminden günümüze kadar olan eserlere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca iki üniversite kütüphanesi, tarih boyunca çeşitli kültürleri barındıran beş milyondan fazla kitaba ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca şehrin her yerinde bulunan birkaç ücretsiz halk kütüphanesi vardır.

Priştine’de iklim bir kentsel bölge için tipiktir: ılık yazlar ve nemli kışlar ile ılımandır. Şehir asla aşırı soğuk veya sıcak yaşamaz; bunun yerine, sıcaklıklar yaz aylarında 21°C (70°F) ve kış aylarında 13°C (55°F) arasında dalgalanır. Ayrıca, Priştine yıl boyunca yeşillik sağlamaya yetecek kadar yağış alır. Belediye her ay ortalama on iki inç (30 cm) yağış almaktadır, ancak bir seferde yirmi inç (51 cm)’ye kadar yağış alabilmektedir. Ancak, Priştine’de yıl boyunca herhangi bir zamanda hafif kar yağışı görülebilir.

Kosovska Mitrovica/Priştine’deki hayata dair bu içgörülere dayanarak, bu eşsiz yeri şimdi daha iyi anlayabilirsiniz, çünkü eşsiz nitelikleri beden paragrafları aracılığıyla sunulmuştur. Bu farklı metropolü bir gün ziyaret etmek istediğinizi düşünüyorsanız, merkezi konumu ve kültürel etkinliklerin bolluğu nedeniyle burada birçok yabancı ünlünün yaşadığını düşünün.

Priştina Şehri Kosova’nın en büyük şehri ve aynı zamanda da bölgenin merkezidir. Priştina, Kosova’nın başkenti olduğu için ülkenin Kosova’nın tüm önemli devlet kurumları burada bulunmaktadır. Priştina’nın başkent olması 17 Şubat 2008’de Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesiyle gerçekleşmiştir. Ülkeden uçuşların gerçekleştirildiği tek havalimanı, üniversitesi ve işletmeleri Priştina’da bulunmaktadır. Uzun yıllar Osmanlı himayesinde kalan bölgede birçok tarihi eser bulunmaktadır. Priştine’de Arnavutlar, Türkler, Sırplar, Boşnaklar, Rumlar gibi birçok etnik grup iç içe yaşamaktadır.

Ülke nüfusu 2 milyon olan Kosova’nın başkenti olan Priştina’da ise nüfus yaklaşık olarak 600.000 dir. Bu da şehrin ne kadar önemli bir şehir olduğunu göstermektedir. Priştina’da şehrinde yaşanan iklim karasal iklimdir. Yazları sıcak kışları ise soğuk geçmektedir. Yaz sıcakları yaklaşık olarak 20 – 30 derece arasında seyretmektedir.

Priştina Uçak Seferleri

Priştina’ya hem kara hem de havayolu ile ulaşmak mümkündür. Priştina’ya THY uçak seferleri düzenlemekte ve bu yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. Priştina’da yaşamak her mevsim oldukça kolaydır. Ne aşırı sıcak yaşanmakta ne de aşırı soğuk olmaktadır. Bölgede yazın geziler yapabileceğiniz gibi kışında kış sporları yapabilirsiniz.

Priştina şehrinde yiyebileceğiniz birçok çeşit yemek türü bulunmaktadır. Özelliklede Kosova’da bulunan hemen hemen bütün yemek çeşitleri Priştina’da da bulunmaktadır. Ayrıca Priştina başkent olduğu için uluslar arası yemeklerin yapıldığı birçok restoranda bulunmaktadır.

Priştine’de alışveriş yapmak son derece kolay ve ucuzdur. Alışveriş için çok büyük mağazalar bulunmasa da eşyaların satıldığı dükkânlar ve pazarlar bulunmaktadır. Burada satılan eşyaların fiyatları özelliklede öğrenciler için son derece uygundur.

Priştine, Kosova Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük kentsel alanıdır. Kuzeydoğu Kosova’da yer alan Priştine’nin kentsel alanı 300 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Priştine, şehir merkezi ve çevre ilçelerden oluşmaktadır. Yarım milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor ve Priştine Uluslararası Okulu, Priştine Üniversitesi ve Kosova Tıp Enstitüsü dahil olmak üzere bir dizi önde gelen kuruma ev sahipliği yapıyor. Priştine aynı zamanda Kosova’nın siyasi, ekonomik ve sosyal merkezidir.

Priştine, büyük endüstrilere ve şirketlere ev sahipliği yaptığı için ekonomi için bir merkezdir. Dukle, A1 ve Kosmet gibi büyük şirketler Priştine’de 3.000’den fazla çalışanı ile faaliyet göstermektedir. Ayrıca, Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığını desteklemek için Priştine’de birçok devlet dairesi bulunmaktadır; bunlara Kosova Polisi ve Savunma Bakanlığı da dahildir. Ayrıca Priştine’de Camp Bondsteel ve Camp Morakovi gibi askeri üsler de mevcuttur. Tek bir yerde bu kadar çok ekonomik ve askeri varlığın bulunması, sürdürülebilirliğini sağlamayı kritik hale getiriyor.

Kosova Hükümeti, kentsel gelişmeyi yönetmek için çok sayıda sürdürülebilir kalkınma girişimi uygulamıştır. Örneğin, hükümet 2012’den beri Priştine’de yeni araba veya dizel motor yapımını yasakladı. Bunun yerine vatandaşları elektrikli araç satın almaları için vergi teşvikleri vererek teşvik etti. Ayrıca, bu makinelerin neden olduğu kirliliği azaltmak için kamu binalarındaki tüm dizel jeneratörleri 2017 yılına kadar yasakladılar. Ayrıca Priştine’de çöp imhasının neden olduğu kirliliği azaltmak için bir organik atık yönetimi programı başlattılar. Hükümet çabalarına ek olarak, özel kuruluşlar da sürdürülebilir kalkınmayı öncelikleri haline getirdi. Örneğin, Dukle, araçlardan ve fabrikalardan kaynaklanan kirliliği azaltmak için mülklerine yılda 20.000 ağaç dikiyor.

Bununla birlikte, belirli çevre sorunları kentsel gelişim için sorunlar yaratır. Örneğin, Priştine, hem kamu hem de özel mülkleri tehdit eden sık sık çıkan yangınlardan zarar görmektedir. Bu sorunla mücadele etmek için hükümet, yangınların kontrol alanlarından çok uzağa yayılmasını önlemek için şehrin her yerine tazyikli su ile ateş hatları kurdu. Ayrıca, hem kamu hem de özel mülkleri tehdit eden daha fazla orman yangınını teşvik ettiğinden, insanları kontrol alanları dışında yangın çıkarmaktan caydırdılar. Devlet müdahalesi gerektiren bir diğer sorun ise endüstriyel fabrikaların neden olduğu hava kirliliğidir; bu kirlilik insanların sağlığını ve Priştine’de üretilen her şeyin üretim kalitesini önemli ölçüde düşürür.

Açıkçası, kentsel gelişimi yönetmek, kültür, ekonomi ve sürdürülebilirlik ilkelerini aynı anda dikkate alan yaratıcı çözümler gerektirir. Açıkça ifade edilen hükümet politikaları, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik kademeli değişimi teşvik etmeye yardımcı olur. Ancak, orman yangını kontaminasyonu gibi bazı sorunlar, çözümlerin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için daha acil çözümler gerektirir. Sonuç olarak, ekonomik büyümeyi desteklemek ve çevreyi korumak arasında bir denge bulmak zaman alacaktır- ancak Priştine’de bu hedefe yönelik her gün ilerleme kaydedildiğine şüphe yoktur.

Adres: Katip Mustafa Çelebi mahallesi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5 Taksim/İstanbul

Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız

Puanla
[Total: 0 Average: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!